ARDAHAN ROTALARI

Yükseklerin diyarı Ardahan'da doğanın saklı güzelliklerine doğru keyifli bir yolculuk



Genel Bilgiler
Karagöl
Yükseklerin diyarı Ardahan, geçmişin ihtişamıyla doğanın hazinelerini bir arada sunan farklı bir coğrafyaya sahip. Yalçın dağları, endemik çiçeklerle kaplı yaylaları, heybetli dorukların eteklerindeki buzul gölleri, sarıçam ormanları, kaleleri ve kuleleri, yok olmaya yüz tutmuş kiliseleri, gizemli sınır kasabaları ve farklılıklar mozaiğini yansıtan kültürel zenginliğiyle keşfedilmemiş bir turizm merkezi aynı zamanda.

Bu yüksek dağların yamaçlarında, doğanın tüm renklerini bir araya toplayarak çiçek bahçesine dönüşen yaylalar yer alıyor. Kafkasya üzerinden Anadolu'ya doğru hareket eden kavimlerin göç yolu olarak kullandıkları Ardahan bölgesi, zengin bir tarihsel ve kültürel birikime sahip. Özellikle Kura Nehri’nin yarattığı derin, uzun ve ardışık vadilerin üzerinde veya yakınında yer alan kale ve kuleler, geçmişin izlerini günümüze taşıyan en önemli ayrıntılar arasında

Tarihsel süreç içerisinde eski ticaret yolları üzerinde bulunması nedeniyle her dönem önemini koruyan kent, yüksek dağlar ve platolarla çevrili.

Rota Hakkında
Üç bin metrelere ulaşan dorukları, özgün bitki türleri, alpin çayırlıkları, Kura Nehri Vadisi, gölleri ve yaylalarıyla Ardahan aslında ülkemizin önemli yürüyüş bölgelerinden biri. Özellikle Artvin iliyle sınır oluşturan Yalnızçam ve Arsiyan dağları, pek çok alternatif yürüyüş parkuruna sahip. Etkinlikler sırasında hiç tanımadığınız ya da güzelliği karşısında şaşıracağınız sayısız bitki türüyle bezenmiş patikalarda yürüyeceksiniz. Kendine güvenen deneyimli yürüyüşçüler ise Kısır, Ilgar, Uğurlu ve Arsiyan zirve çıkışlarını deneyebilirler.
Kalecik Kalesi-Göle
Zorlu kış ayları dışındaki dönemlerde tüm güzergahlarını  adımlayabileceğiniz Ardahan Yürüyüş  Parkurları, Kars-Ağrı-Ardahan-Iğdır turizm projesinin ikinci ayağı. Toplam 19 rotanın belirlendiği Ardahan parkurlarının uzunluğu 197 kilometreye ulaşıyor. Dileyenler 51 kilometrelik uzun yürüyüş parkurunu, keyfini çıkararak ve çevredeki doğal-tarihi güzellikleri ziyaret ederek 5 günlük (4 gece konaklama veya kamp) bir aktivite sonunda tamamlayabilirler.

Ardahan Yürüyüş Parkurları çalışması, ülkemizde son yıllarda yaygınlaşan ve uluslararası standartlarda oluşturulan benzeri yürüyüş rotaları örnek alınarak gerçekleştirildi. İl genelindeki en iyi güzergahlar arasında titizlikle seçim yapıldı. Zirve çıkışları içeren ve 3200 metrelere tırmanan Kolköy-Arsiyan Yaylası, Gölebakan-Kısır Dağı-Lehimli Yaylası, Seyitören Yaylası-Ilgar Dağı-Çamyazı ve Bülbülan Yaylası-Karagöl-Geçitli Yaylası parkurları, çevreyi korumak amacıyla işaretlenmedi ve sadece GPS koordinatları alındı. Diğer tüm rotalar kırmızı-beyaz işaretlerle belirlendi.

Ardahan Yürüyüş Parkurları çalışmasının yanı sıra, bölgede turizm potansiyelini arttırmak amacıyla bisiklet, manzaralı araç yolu, botanik, kuş gözlemi, jip safari güzergahları ve kültür rotaları oluşturuldu. Genellikle köy, yayla ve orman yollarından geçen bisiklet rotalarının toplam uzunluğu 540 kilometreyi buldu. Alternatif tatil peşinde koşanlara Ardahan’ın gizli köşelerini keşfetme olanağı sunan jip safari ve manzaralı araç rotaları ise 519 km.

Konaklama
Ardahan’da konaklama tesisi açısından zengin bir potansiyele sahip. İlçelerdeki oteller, son derece basit ve sade.

Merkez
  • Huzur Otel : (0478) 2112838
  • Sevimli Otel : (0478) 2112919
  • Başak Otel : (0478) 2113010-2113331
  • Belediye Otel : (0478) 2113717
  • Balcı Otel : (0478) 2116090
Göle
  • Saadet Otel : (0478) 4112026
  • Damla Otel : (0478) 4113383
Posof
  • Klas 1 Oteli (2*) : (0478) 5112211
  • Ateş Otel : (0478) 5112818-5112578
En İyi Sezon
Kamışlık Gölü-Posof
Tam bir karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlı geçiyor. Parkurları Mayıs-Ekim arasındaki dönemde yürüyebilirsiniz.

Ulaşım
İstanbul’a 1428 km, Ankara’ya 1110 km, Trabzon’a 345 km, Erzurum’a 239 km, Artvin’e 119 km, Kars’a ise 91 km uzaklıkta olan Ardahan’a ulaşım genel olarak şehirlerarası otobüs firmalarıyla sağlanıyor. Ardahan’da havaalanı bulunmuyor. Hava ulaşımı için il merkezine 91 kilometre mesafede yer alan Kars Havaalanı kullanılıyor. Çeşitli firmalar her gün İstanbul, Ankara ve İzmir’e karşılıklı uçak seferleri düzenliyorlar.

En İyi Parkurlar
Ardahan Yürüyüş Parkurları'nın en iyi güzergahları;
- Kalecik-Yalnızçam Kayak Tesisi
- Yeniköy-Bağdeşen
- Bülbülan Yaylası-Karagöl-Geçitler Yaylası
- Bülbülan Yaylası-Bağdeşen
- Altaş-Dilekdere
- Gölebakan-Kısır Dağı-Lehimli Yaylası
- Kaleönü Yaylası-Arsiyan Gölleri-Arsiyan Yaylası
- Taşlıdere-Ölçek

5 Günlük Yürüyüş Önerisi
1. gün  : Yalnızçam Kayak Tesisleri-Yalnızçam Yaylası (4 km)
2. gün  : Yalnızçam Yaylası-Yeniköy (13 km)
3. gün  : Yeniköy-Bağdeşen (16 km)
4. gün  : Bağdeşen-Bülbülan Yaylası (9 km)
5. gün  : Bülbülan Yaylası-Karagöl-Geçitli Yaylası (9 km)


İletişim
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü : (0478) 2114858
E-Posta : iktm75@ktb.gov.tr

Harita
Haritanın üzerine tıklayarak biraz daha büyütebilirsiniz.




Fotoğraflar İçin Tıklayınız




Parkurların GPS Koordinatlarını İndirmek İçin Tıklayınız