ORDU PARKURLARI

Ordu'da 'Aklın Yolu Birdir' projesi kapsamında hazırlanan yürüyüş ve bisiklet parkurları



Genel Bilgiler

Ohtamış Şelalesi
Sisli dorukların yarattığı büyülü atmosferi, gümüş renkli bulutların sarmaladığı yaylaları ve vadileri, döne kıvrıla akan nehirleri, envai çeşit ağaç dokusunu besleyen ormanları, en dik yamaçlarda bile yeşeren fındık bahçeleri, dünyanın en güzel laciverdiyle yıkanan kumsalları, tarihin her köşeye sinen gölgesi, dünü ve bugünü birbirine bağlayan köklü kültürüyle özgün bir coğrafya Ordu.

Yemyeşil yarımada ve burunların denize doğru nefis koylar oluşturduğu panoramik görüntüsü, Ünye’den Gülyalı’ya uzanan Doğu Karadeniz’in doğal plajları, antik dönemde Karadeniz Kapadokyası olarak geçen bölgedeki kale ve kilise gibi tarihi mekanları, ‘Sakin Şehir’ statüsünü kazanan Perşembe ilçesi, geleneksel ahşap evlerle bezeli yaylaları, geleceğin ekoturizm merkezi Yeşilce beldesi, organik tarım diyarı Kabakdağı köyü, bir kısmı endemik olan 19 çeşit orkidesi ve ‘dünyanın en çok fındık üretilen kenti’ unvanıyla sürprizi bol bir coğrafya burası. Dağların, suların, gizemli kalelerin ve efsanelerin şehri Ordu, Karadeniz’in parlayan yıldızı olmaya aday.
 
Rota Hakkında
Ünye Kalesi
Coğrafya ve iklim şartları itibarıyla her türlü outdoor aktivitesine uygun olan Ordu, vadileri, ormanları ve yaylalarıyla gerçek bir ekoturizm merkezi. Özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde yaygın olan yayla turizmi ve trekking rotaları, son yıllarda giderek Ordu ve Giresun’da da popüler olmaya başladı. Bu anlamda bakir alanları doğaseverlerle buluşturmak, turizm alanında farkındalık yaratmak, doğa koruma ve çevre bilincini geliştirmek amacıyla ‘Aklın Yolu Bir’ projesi kapsamında bir ekoturizm çalışması başlatıldı.

Yürüyüş ve dağ bisikleti rotaları çalışmasında, doğal güzellikleriyle öne çıkan bölgeler öncelikli olarak ele alındı. Birbiriyle bağlantılı, ulaşımı görece kolay ve hali hazırda bir cazibe merkezi konumunda olan alanlar incelendi. Öncelikle zaten bir iç turizm dinamiği olan Kabadüz ilçesi Çambaşı Yaylası ile Mesudiye ilçesi Yeşilce ve Topçam yaylalarında yürüyüş rotaları belirlendi. Tarihi mekanların yer aldığı, peyzaj güzelliklerinin sergilendiği, henüz doğal dokusu bozulmamış oba ve yaylaların bir araya toplandığı, ilin en yüksek tepelerinin gökyüzüne uzandığı, alpin çayırlıklarla yeşilin her tonunu görebileceğiniz ormanların sarmaladığı bu bölge, “Ordu Yürüyüş Parkurları” çalışmasının ana eksenini oluşturdu.

Yamaç Paraşütü - Boztepe
Bir ayağı Mesudiye ilçesi Kaleköy, Yeşilce ve Topçam yerleşimlerine diğer ayağı Kabadüz ilçesi Yokuşdibi beldesi Turnalık ve Çambaşı yaylalarına uzanan yürüyüş rotaları, Giresun sınırında kalan Karagöl zirvesine kadar uzatıldı. Genel olarak eski yayla, göç ve orman yollarıyla patikalar üzerinde oluşturulan Ordu Yürüyüş Parkurları, Türkiye ve dünyadaki diğer benzerleri gibi uluslararası işaretlerle belirlendi, GPS koordinatları alınarak haritaları hazırlandı. 23 farklı güzergâh üzerinde işaretlenen 203 kilometrelik yürüyüş rotaları, alternatif parkurlarla birlikte toplam 336 kilometreye ulaştı. Rotaların Giresun sınırında kalan Rızvan ve Bozat yaylaları ile Karagöl zirve bölümlerinin işaretlenmeyip sadece GPS koordinatlarıyla belirlendiğini hatırlatalım. Yürürken Karadenizin tipik özelliği olan yoğun sis olgusunu, ekim başıyla birlikte yaylaların boşalarak ıssızlaştığını, kış aylarında ise bölgenin kar altında kalacağını dikkate almalısınız. Karagöl zirve çıkışı dışındaki tüm parkurların herkes tarafından kolaylıkla yürünebileceğini özellikle belirtelim. Bölgede ayrıca 1025 kilometrelik bisiklet parkuru ve 370 kilometrelik manzaralı araç rotası belirlendi.

Anılarınızı renklendirmek için, eşsiz bir biyoçeşitliliğe sahip Ordu Yürüyüş Parkurları’nda mutlaka ayak izinizi bırakmalısınız. Ayrıca Boztepe’den yamaç paraşütü, ülkemizdeki 135 Önemli Doğa Alanı’ndan (ÖDA) biri olan sahillerde kuş gözlemi, kış aylarında Çambaşı Kayak Merkezi’nde kayak aktivitesi, yaylalarda botanik turu ve foto safari gibi farklı etkinliklere katılabilirsiniz.

Konaklama 
Bölgede hemen ilçede konaklama olanağı var. Ama özellikle Ordu, Ünye ve Fatsa ilçelerinde turizm belgeli tesisler yer alıyor. Ayrıca sahil boyunca pansiyonlar ve çadır kuracak alanlar bulmak mümkün. Bilgi için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü web sitesine (https://ordu.ktb.gov.tr/) bakabilirsiniz.

En İyi Sezon
Ordu yürüyüş parkurlarını adımlamak için en iyi zaman Nisan-Ekim dönemi arası.

Ulaşım
Ordu İstanbul’a 902 km, Ankara’ya 584 km, İzmir’e 1163 km, Antalya’ya 1109 km, Samsun’a 165 km, Trabzon’a 181 km uzaklıktadır. Ordu kent merkezi, Trabzon Havaalanı’na 181 km, Samsun-Çarşamba Havaalanı’na 110 km mesafededir. Çeşitli firmalar her gün Ordu’dan İstanbul, Ankara ve İzmir’e karşılıklı uçak seferleri düzenliyorlar. 

En İyi Parkurlar
Ordu Yürüyüş Parkurları'nın en iyi güzergahları; 
- Turnalık-Gümüşdere
- Bozat-Zirve-Karagöl
- Kızılağaç Yaylası-Eriçok Tepesi-Çukuralan
- Köşe Obası-Şapana Kilisesi-Topçam
- Yeşilce-Kızılağaç Yaylası
- Sayacıbaşı Mesire Alanı-Kurşunçal Şelalesi-Karaoluk Şelalesi 
- Gerce Obası-Gerce Şelalesi-Kaleboynu Obası
- Turnalık-Tekmezar Yolu 

İletişim
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü : (0452) 2500020
E-Posta : iktm52@ktb.gov.tr

Harita
Haritanın üzerine tıklayarak biraz daha büyütebilirsiniz.





Fotoğraflar İçin Tıklayınız




Parkurların GPS Koordinatlarını İndirmek İçin Tıklayınız